3:45 (1a) A kiválás történhet úgy is, hogy a szétváló jogi személy fennmarad, és vagyonának egy részével úgy hozza létre a jogutód jogi személyt, hogy annak egyedüli tagja lesz (leválás).

A szétválás fogalma, hogy egy jogi személyből „valamilyen módon” több jogi személy lesz.

Az egyes aleseteit a Ptk. az alábbiak szerint rögzíti:

 • a különválás (megszűnik az eredeti jogi személy, vagyona több jogutódra száll, avagy egyszerűbben megfogalmazva: több másik jogi személy jön létre helyette jogutódként)
 • a kiválás (megmarad az eredeti jogi személy, vagyonának egy része jogutódra száll át, avagy az eredeti személy mellett létrejön egy új is, jogutódként).

A leválás, mint új jogintézmény a kiválás egyik alesete, nagyban osztva a kiválás sorsát és a rá vonatkozó szabályokat.

Alapvetően abban különbözik a kiválástól, hogy a jogutód jogi személy tagja maga a jogelőd, azaz a szétváló jogi személy lesz és nem annak a tagja vagy tagjai, vagyis nem testvérvállalata lesz a jogutód, hanem a leányvállalata a jogelődnek.

Ha a leválással egyidejűleg új tag akar belépni a jogi személyek közé, úgy ez a tag csak a megmaradó és továbbműködő jogi személybe tud belépni, újfent a leváló jogi személy egyedüli tagjára vonatkozó szabály alapján.

Leválás során a jogelőd jog személy vagyonából leválasztott, önálló jogi személybe rendezett vagyontömeg tulajdonosává nem a jogelőd jogi személy tagjai, hanem maga a jogi személy válik.

Az illetékkedvezménynek ebben az esetben kedvezőtlenebbül alakulhatnak egy leválás esetén. A elválás nem tud kedvezményezett átalakulásnak minősülni, amennyiben a leválás során olyan vagyonelem kerül átadásra, amely visszaterhes vagyonátruházási illeték hatálya alá tartozik (ingatlan, gépjármű, stb.), a vagyonszerzőnek szinte minden esetben illetékfizetési kötelezettsége keletkezhet.

A jelen cikkben található információk kizárólag tájékoztatásul szolgálnak, azok elolvasása nem minősül jogi tanácsadásnak, illetve nem hoz létre megbízási jogviszonyt. Az Önt érintő konkrét ügyekben kérjen jogi tanácsadást.

KÉRJEN IDŐPONTOT JOGI TANÁCSADÁSRA

 • info@tancziko.hu

 • +36 20 438 3281
  +36 30 737 43 14

 • személyes ügyfélfogadás:

  2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 3.
  1053 Budapest, Ferenciek tere 4. (I. emelet) 19. kapucsengő