Akik elvégezték a hajóvezetői tanfolyamot és rendelkeznek vezetői engedéllyel, általában még a vizsgát megelőzően kiválasztják a számukra ideális vitorlás/kisgéphajót, sőt a legtöbbször már folyamatban is van annak megvásárlása. Azonban ahogyan a legtöbb tanfolyamon is elhangzik: a lajstromban való átvezetés fontos hatósági eljárás, ezért az adásvételi szerződés aláírása előtt mindenképp figyelmesen nézze át a hajó iratait, különösen a hajólevelet és tájékozódjon az eljárás menetéről.

Magyarországon egyre növekszik a kedvtelési célú hajózók tábora, azonban a bonyolult szabályozás laikusok számára nehézséget okoz a hajók adásvételi szerződésével kapcsolatos formai és tartalmi követelmények terén.

A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény (Vkt.) és az úszólétesítmények lajstromozásáról szóló a 198/2000 (XI.29.) kormányrendelet (Úllr.) rendelkezései szerint bizonyos nyilvántartásba vételre kötelezett úszólétesítmények tulajdonjogának megszerzése esetén kötelező a lajstromozási eljárás.

Amennyiben Ön tengeri nagyhajó, belvízi nagyhajó, kishajó, komp, úszómunkagép vagy úszómű tulajdonjogát kívánja megszerezni vagy egyéb jogot keletkeztetni (elővásárlási jog, haszonélvezet, jelzálogjog stb.), úgy lajstromba – úszólétesítmények közhiteles nyilvántartásba – való bejegyzéshez szüksége lesz a jogszabályoknak megfelelő formai és tartalmi elemekkel rendelkező ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi vagy egyéb jogot alapító szerződésre.

A tulajdonjog átvezetését vevő köteles kezdeményezni az illetékes hatóságnál a birtokbavételtől számított 15 napon belül (Hajózási Hatósági Főosztály-Hajóüzembiztonsági és Regiszteri Osztály.

Amennyiben a nyilvántartásban történő átvezetés nem történik meg és a hajólevél nem tartalmazza az új tulajdonos nevét, úgy az egy későbbi eladás akadályát képezi, ráadásul egy költséges és hosszú peres eljárásban eldönthető tulajdonosi jogvita is kezdetét veheti.

Az ellenjegyzett adásvételi szerződésen kívül számos egyéb okirat szükséges – ügytípustól függően (külföldön vásárolt, új vagy használt hajó, lejárt műszaki stb.) – az „átírási” eljáráshoz, így bővebb tanácsadás érdekében a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségek bármelyikén forduljon hozzám bizalommal.

A jelen cikkben található információk kizárólag tájékoztatásul szolgálnak, azok elolvasása nem minősül jogi tanácsadásnak, illetve nem hoz létre megbízási jogviszonyt. Az Önt érintő konkrét ügyekben kérjen jogi tanácsadást.

KÉRJEN IDŐPONTOT JOGI TANÁCSADÁSRA

  • info@tancziko.hu

  • +36 20 438 3281
    +36 30 737 43 14

  • személyes ügyfélfogadás:

    2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 3.
    1053 Budapest, Ferenciek tere 4. (I. emelet) 19. kapucsengő